Poslanci vyzvali Chudíka, aby nepodpísal zmluvu o kúpe Warholových diel

03.05.2011 Prešov

Prešov 3. mája (TASR) – Poslanecký klub regionálneho parlamentu KDH, SDKÚ-DS vyzval predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK), aby nepodpisoval zmluvu o kúpe diel Andyho Warhola. Novinárov o tom dnes informovali poslanci Štefan Kužma a Juraj Hurný.
Zastupiteľstvo PSK v apríli schválilo kúpu série \"Desať portrétov Židov 20. storočia\" za jeden milión eur od súkromného vlastníka pre múzeum v Medzilaborciach. V tejto sume je zahrnutý aj prenájom ďalších 27 Warholových diel na dobu 20 rokov.
Poslanci si myslia, že suma za toto portfólio je výrazne nadhodnotená a podľa nich by sa dalo kúpiť za päťnásobne nižšiu sumu.
\"Sme presvedčení, že sa deje podvod na občanoch Prešovského kraja. Je to snaha pripraviť tento kraj o vyše 800.000 eur, v čase keď zdražuje SAD-ka a nemáme peniaze na opravu ciest,\" povedal Kužma. Podľa neho je podozrivé, že pred kúpou nebol zo strany VÚC vyžiadaný posudok, vypracovaný súdnym znalcom, registrovaný na ministerstve spravodlivosti. Uviedol, že stanovisko k hodnote diela v ktorom sa uvádza cena jednotlivých singlov na trhu od 55.000 do 100.000 eur, a ktoré Úrad PSK predložil k materiálu, nespĺňa náležitosti znaleckého posudku.
Zdôraznil, že pri zisťovaní údajov došli k záveru, že od roku 1998 sa predávali jednotlivé single z tohto portfólia od 2301 do 19.200 eur.
Poslanci argumentovali aj výsledkami minulotýždňovej aukcie v New Yorku, kde sa dražilo desať kusov Warholovho diela \"Mick Jagger\" z autorskej tlače za 218.000 eur a nik ho nekúpil. Séria sa podľa Kužmu v poslednom čase predávala za ceny do 185.000, čo bolo len o niečo málo viac ako sa dražilo portfólio Židia 20. storočia.
Poslanecký klub, podľa Hurného, v prípade podpísania zmluvy zváži ďalšie roky, ktoré už konzultuje s právnikmi.
Porovnávanie portfólia portrétov Židov s Jaggrom podľa predsedu PSK Petra Chudíka nie je namieste. Dodal, že poslanci najskôr s kúpou vôbec nesúhlasili, neskôr názor zmenili. Keďže poslanci argumentovali nízkymi cenami Warholových diel, uviedol niekoľko príkladov, kedy sa v poslednom čase vydražili za pomerne veľké peniaze.
Chudík pripomenul, že pred asi dvoma rokmi sa rozhodli niektorí vlastníci obrazov zobrať diela z Medzilaboriec do iných galérií.
\"Nastal šum, že múzeum bude zanikať, bolo mojou povinnosťou, samozrejme, vstúpiť do rokovania s majiteľmi obrazov a v prvom rade s tými, ktorí tam majú najviac obrazov. Najviac ich má pán Gališin,\" vysvetlil predseda PSK. Dodal, že ak chcel riešiť tento problém, musel mať k dispozícii platné uznesenie.
V stredu (4.5.) by mal podľa Chudíka pricestovať do Medzilaboriec odborník na Warholove diela Jiří Švestska z Prahy a posúdiť ponúkané obrazy.
\"Keď budem mať toto stanovisko, oslovím ešte jedného zo súdnych znalcov, potom tieto dve stanoviská dám dokopy a budem rokovať s pánom Gališinom,\" povedal Chudík. Zároveň dodal, že ak by sa schválená cena mala meniť, predloží ju na rokovanie regionálneho parlamentu.
 

Vyberte región